چگونه عوارض فست‌فود را کاهش دهیم؟

چگونه عوارض فست‌فود را کاهش دهیم؟
وقتی صحبت از فست‌فود به میان می‌آید، انواع ساندویچ و برگر از‌ هات‌داگ گرفته تا کالباس تنوری، پیتزا و مرغ سوخاری به ذهن می‌آید که به‌دلیل چربی و طعم‌شان پرطرفدار هستند...

اما پزشکان و متخصصان تغذیه می‌گویند باید مصرف این غذاها را به حداقل رساند. فست‌فودها به‌دلیل سرخ‌کردنی بودن، داشتن سوسیس و کالباس و سس فراوان و همراه شدن با نوشابه و نان‌های سفید، زمینه بروز عوارضی را فراهم می‌کنند که موضوع «پوستر سلامت» این هفته است. در ادامه، می‌توانید توصیه‌هایی را بخوانید که به شما کمک می‌کنند هنگام سفارش دادن یا تهیه یکی از این غذاها، سالم‌ترین و کم‌عارضه‌ترین انتخاب را داشته باشید.

 

عارضه اول: چاقی

 

فست‌فودها از غذاهای پرکالری و چاق‌کننده هستند زیرا چربی فراوانی بر اثر افزودن انواع پنیرهای فراوری‌شده، سس و سرخ کردن موادغذایی حین آماده‌کردن آنها به مواد اولیه اضافه می‌شود. از آنجا که این غذاها با نوشیدنی‌های گازداری نظیر نوشابه نیز همراه می‌شوند و اندازه این غذاها اغلب (به بهانه اقتصادی بودن) بزرگ‌تر از حد معمول است، مقدار کالری حاصل از خوردن یک وعده از این غذاها به میزان قابل‌ملاحظه‌ای بالا می‌رود و همین موضوع باعث می‌شود تا وزن مصرف‌کننده به‌دلیل دریافت کالری مازاد بر نیاز، اضافه و رفته‌رفته دچار چاقی شود. می‌دانید که چاقی هم مادر تمام بیماری‌هاست.

 

عارضه دوم: عوارض قلبی- عروقی

 

بررسی‌ها نشان داده‌اند افرادی که بیش از 4 بار در هفته فست‌فود می‌خورند، 80 درصد بیشتر احتمال دارد که به بیماری‌های قلبی- عروقی مبتلا شوند چون فست‌فودها مملو از چربی به‌خصوص چربیهای اشباع و ترانس هستند و معمولا در تهیه انواع این غذاها از روغن‌های جامد استفاده می‌شود. حتی در برخی رستوران‌ها از مقداری روغن چند بار استفاده می‌شود و این کار خود باعث افزایش مقدار اسیدهای چرب ترانس در غذا می‌شود. به همین دلیل مصرف مکرر این غذاها احتمال گرفتگی عروق و حمله‌های قلبی را در مصرف‌کننده بالا می‌برد.

 

 

عارضه سوم: دیابت نوع2

 

متاسفانه فست‌فودها مملو از کربوهیدرات (قند) نیز هستند و البته از نوع تصفیه‌شده آنها؛ مثلا نان و آردی که در تهیه آنها استفاده می‌شود، در بیشتر موارد سفید و بدون سبوس است. به همین دلیل عادت به خوردن فست‌فودها اضافه وزن و چاقی و در پی آن افزایش احتمال ابتلا به دیابت نوع2 را به دنبال دارد. در ضمن، نوشیدنی‌هایی که همراه این غذاها خورده می‌شوند، نوشابه‌های گازدار هستند که شکر فراوانی درند و دریافت این مقدار شکر، آن هم به‌طور مکرر، خطر ابتلا به دیابت نوع2 را افزایش می‌دهد.

 

عارضه چهارم: عوارض گوارشی

 

همواره متخصصان تغذیه به کسانی که زخم معده دارند، تاکید می‌کنند غذاهای پرادویه نخورند. فست‌فودها از این غذاها هستند، به‌خصوص آنهایی که با نام اسپایسی در منوی غذایی معرفی می‌شوند. بررسی‌ها نشان داده‌اند در کسانی که بیش از 2 بار در هفته فست‌فود می‌خورند، احتمال ابتلا به اختلال‌های گوارشی مانند سوء‌هاضمه، نفخ و حتی ابتلا به سرطان معده و روده بزرگ افزایش پیدا می‌کند.

 

 

عارضه پنجم: افزایش فشارخون

 

موادغذایی تشکیل‌دهنده فست‌فودها پرنمک هستند و سدیم فراوانی دارند، به همین دلیل عادت به خوردن آنها زمینه بروز فشارخون را در افراد مستعد فراهم می‌کند و باعث تشدید مشکل بیماران خواهد شد.

 

 

 

عارضه ششم: افزایش چربی خون

 

از آنجا که بیشتر فست‌فودها با روش سرخ کردن عمیق (غوطه‌ور شدن در روغن داغ) تهیه می‌شوند، عادت به خوردنشان، میزان کلسترول بد را افزایش می‌دهد. به همین دلیل به افرادی که سابقه کلسترول بالا دارند، پرهیز از خوردن این غذاها توصیه می‌شود. در ضمن، بررسی‌ها نشان داده‌اند احتمال ابتلا به کبد چرب در کسانی که زیاد فست‌فود می‌خورند، بیشتر است، آن هم به این دلیل که این غذاهای چرب، پرکالری و چاق‌کننده‌اند.

• یادتان باشد با خوردن هریک از این فست‌فودها ممکن است مقداری سالاد، نوشیدنی یا پیش‌غذایی مانند سیب‌زمینی سرخ شده نیز بخورید که باید مقدار کالری آنها را نیز به مقدار کالری حاصل از خوردن هریک از این غذاها اضگ

 کنید.

هر فست‌فود چند کالری است؟

غذا

اندازه

مقدار کالری (کیلوکالری)

پیتزا مخلوط

یک برش

150 تا 200

ساندویچ ‌هات‌داگ

یک عدد

500 تا 600

ساندویچ کالباس تنوری

یک عدد

500 تا 600

چیزبرگر

یک عدد

500 تا 600

مرغ سوخاری

2 تکه

400 تا 500

نوشابه

یک لیوان

60 تا 80

سیب‌زمینی سرخ شده

یک پرس

150 تا 200

 

6 توصیه فست‌فودی

 

اگرچه اولین و مهم‌ترین توصیه متخصصان تغذیه درباره فست‌فودها پرهیز از مصرف آنهاست اما اگر به هر دلیلی مجبور یا مایلید که از این غذاها مصرف کنید، ? توصیه زیر را رعایت کنید تا بتوانید سالم‌ترین و کم‌عارضه‌ترین گزینه را انتخاب کنید.

 

1. به جای سیب‌زمینی سرخ‌شده، سیب‌زمینی تنوری سفارش دهید؛ به این ترتیب احتمال دریافت اسیدهای چرب ترانس به حداقل می‌رسد و البته میزان کالری آن نیز به میزان قابل ملاحظه‌ای کمتر خواهد شد.

2. به جای غذاهایی که در آنها انواع فراورده‌های گوشتی به کار رفته، غذاهایی را سفارش دهید که در آنها گوشت سفید (اعم از فیله ماهی یا مرغ) به کار رفته است؛ به‌طور مثال به جای پیتزای مخلوط بهتر است پیتزای مرغ یا چیکن سفارش دهید. در خانه نیز می‌توانید به جای ساندویچ کالباس، ساندویچ فیله مرغ تهیه کنید.

3. به جای نان ساندویچی تهیه‌شده با آرد سفید از نان‌های کامل برای تهیه ساندویچ‌هایتان استفاده کنید تا به مقدار کافی فیبر نیز دریافت کرده‌ باشید.

 

 

4. برای کاهش میزان کالری دریافتی حاصل از خوردن

فست‌فودها تا جایی که هماهنگی طعم ومزه غذا اجازه

می‌دهد، بهتر است به جای سس مایونز از سس گوجه‌فرنگی

استفاده کنید.

5. به جای سفارش دادن نوشابه‌های گازدار، آبمیوه‌های

طبیعی سفارش دهید تا به این ترتیب مقداری

آنتی‌اکسیدان نیز با خوردن آبمیوه دریافت کنید و کالری

کمتری در مقایسه با نوشابه‌ها به بدنتان برسد.

6. به جای خیارشور، می‌توانید تقاضا کنید از انواع سبزی‌های

تازه مانند تکه‌های کلم بروکلی، حلقه‌های گوجه‌فرنگی،

فلفل دلمه‌ای و قارچ در ساندویچ‌تان گنجانده شود تا ارزش غذایی‌ ساندویچ‌تان بیشتر شود.

 

۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۳ ۱۲:۲۵
تعداد بازدید : ۱,۷۵۵

اظهار نظر

برای نظر دادن ابتدا باید به سیستم وارد شوید. برای ورود به سیستم روی کلید زیر کلیک کنید.